11/28/2012

Juli mama karamellás sütije


 

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg zsír
  • 17 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 0,5 dl + 3 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 20 dkg margarin vagy vaj
  • 10 dkg tortabevonó
  • 8 dkg margarin vagy vaj


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit - liszt, zsír, porcukor, szódabikarbóna, tojás -  összeállítom annyi tejjel, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen. Három egyenlő gombócot formázok belőle, majd kinyújtom őket és levajazott, lisztezett tepsi hátulján egyenként kisütöm a három lapot előmelegített 180 fokos sütőben, 6-8 perc alatt.  Mikor kisülnek, óvatosan egy deszkára csúsztatom őket. A lapok pár perc múlva megkeményednek. A krém összeállítását a 6 evőkanál cukor lábasban történő olvasztásával kezdem, majd 3 dl tejben elkeverem a lisztet. Mikor a cukor karamellizálódott hozzáöntöm a liszttel elkevert tejet és félsűrű krémet főzök belőle. Ezután a krémbe forgatom a margarint vagy vajat. Az első kész, kemény tésztalapot megkenem tejjel, rásimítom a krém felét, majd ráteszem a második tésztalapot és ezt is lekenem tejjel. Erre jön a krém másik fele és végül a harmadik tésztalap végül a tejes megkenés. Vízgőz fölött megolvasztom az összetördelt tortabevonót a margarinnal és mikor megolvadt, a tésztalap tetejére simítom. Egy éjszakára hűtőbe teszem a süteményt, hogy a lapok megpuhuljanak. 

11/24/2012

Rácsos almás linzer






Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom leve és héja
  • csipet só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 kg alma
  • ízlés szerint cukor, mézessütemény fűszerkeverék

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összeállítom - liszttel elkeverem a sütőport, belemorzsolom a vajat, hozzáadom a porcukrot, vaníliás cukrot, csipet sót, tojássárgákat, citrom levét és reszelt héját, szükség szerint 1 evőkanál tejfölt. 1 órára hűtőbe teszem a tésztát. Ezalatt megpucolom, lereszelem az almákat és hozzáadom ízlés szerint a cukrot és a mézessütemény fűszerkeveréket. A tésztát két részre osztom, kb. kétharmad egyharmad arányban. A nagyobbik részt kinyújtom és kibélelem vele a kivajazott, lisztezett sütőtepsit, ezután ráterítem az almát. A tészta kisebbik feléből rudakat sodrok (lehet derelyevágó segítségével is), és berácsozom az almát. A tésztarácsok tetejét tojással kenem le. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütöm a süteményt.