12/29/2012

Zserbó



Nincs karácsony zserbó nélkül, nálunk az édesapám nagy kedvence. A hagyományoson kívül készíthetjük a mákos, a mézes változatot.

Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 4 ek. porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 1 dkg élesztő

Elkészítés:

A hozzávalókból jól eldolgozott tésztát gyúrok, ezt 3 részre osztom, majd félreteszem pihentetni.


Hozzávalók a töltelékhez:
  • 30 dkg darált dió
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 üveg sárgabarack lekvár

Elkészítés:

A diót a cukorral elkeverem, majd a tésztagombócokat vékony lappokká nyújtom. A sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezem az első lapot, megkenem a baracklekvár felével és megszórom a cukros dió ugyancsak felével, majd ráteszem a második tésztalapot. Erre kenem a sárgabarack lekvár és a dió másik felét és következik az utolsó tésztalap. Megszúrkálom villával, hogy a gőz távozni tudjon és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Egy tábla tortabevonót vízgőz fölött felolvasztok és megkenem vele a sütemény tetejét.

12/26/2012

Forralt boros-aszalt szilvás bejgli




A karácsonyi mákos és diós bejgli (kalács) készítése Magyarországon néphagyomány. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. Idén a karácsonyi asztalra mákos-narancsos, diós-mézespuszedlis és csokis-meggyes-gesztenyés bejglit készítettem, illetve kipróbáltam Limara forralt boros-aszalt szilvás bejglijét, ami egy igazi különlegesség.  

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 200 g cukor
  • 1 ek. méz
  • 1 dl víz
  • 1 dl vörösbor
  • 2 fahéjrúd
  • 2 csillagánizs
  • 1 vaníliarúd kettéhasítva
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • citrom és narancshéj
  • 200 g aszalt szilva

Elkészítés:

A cukrot, a vizet és a fűszereket egy lábosba tettem, majd lassú tűzön sűrű szirupot főztem belőle. Addig hagytam a tűzön, míg a színe kezdett szép aranysárgába hajlani. Ekkor hozzáadtam a mézet, a vörösbort, és az aszalt szilvát és visszatettem a tűzre. Addig főztem, míg a szilva egészen megpuhult, a lé sűrű, szirup állagú lett. Kiszedtem a fűszereket és hagytam szoba-hőmérsékletűre hűlni. Végül botmixerrel pürésítettem.


Hozzávalók a tésztához:
  • 450 g finomliszt
  • 125 g vaj
  • 60 g zsír
  • 50 g porcukor
  • 12 g friss élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
  • 0,5 dl hideg tejszín
  • 0,5 dl hideg víz

Elkészítés:

Legegyszerűbb késes betétű robotgéppel összeállítani a tésztát. Ha az nincs, akkor egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, elkeverem benne a sót és a cukrot, belemorzsolom az élesztőt (nem kell futtatni). Ezután a vajjal és a zsírral morzsolom el. A közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a tejszínt és a vizet, valamint a tojás sárgáját. Összeállítom a tésztát. Lemérem és három egyforma cipóra osztom. Letakarom és kb. 20 percig pihentetem. Míg pihen 300 g aszalt szilvát feldarabolok a töltelékhez. Egy egész tojást pedig különválasztok a lekenéshez. A pihentetett tésztát vékony, téglalapformára nyújtjom. Közben sem a deszkát, sem a tésztát nem lisztezem. Megkenem a fűszeres szilvakrém harmadával, majd megszórom a felaprított aszalt szilva ugyancsak harmadával. A tészta két rövidebb és egy hosszabb oldalán visszahajtom 2-2 centit a töltelékre, majd a negyedik oldalától kezdve feltekerem. Ugyanígy járokk el a másik két tésztával is. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetem őket. A tojás sárgájával lekenem őket, majd hideg kamrába teszem a tepsit. 1-2 óra múlva, amikor a tojássárgája a tésztára száradt megkenem tojásfehérjével a rudakat. Visszateszem a hideg kamrába és éjszakára ott hagyom. Másnap a sütőt előmelegítem 180 fokra. Míg melegszik a bejgliket sűrűn megszurkálom egy hurkapálcával, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. A tésztát a forró sütőbe tolom, és kb. 20-25 perc alatt pirosra sütöm. 

12/25/2012

Non Plus Ultra






Ez a habcsókos tetejű süti a keresztanyum specialitása. Minden családi összejövetelre elkészíti az NPU-t, ami szokás szerint egy órán belül el is fogy és a legnagyobb sikert a gyermekek körében aratja. 

Hozzávalók:
  • 27 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 24 dkg vaj vagy margarin
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • sárgabarack lekvár


Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsolom, és összegyúrom a 3 tojássárgájával és egy kanál vaníliás porcukorral. Egy kicsit pihentetem. A tésztát késfok vastagságúra nyújtom, kis pogácsákat szaggatok belőle, tepsibe rakom, és mindegyik tetejére teszek a 3 tojásfehérjéből 25 dkg porcukorral felvert kemény habból egy késhegynyit. Világosra sütöm, azután kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztom úgy, hogy a habos fele legyen kívül.

Néró




A Karácsonyi aprósütemények sorát most a Néróval folytatom, amihez ismét a nagymamám lekvárját használtam. Ha ezt a finomságot készítem, mindig a Püspökkenyérrel párosítom, hogy a tojásfehérje ne menjen kárba.

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • csipet só
  • 5 db tojássárgája
  • 1 ek. vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • keményebb szilva-, málna-, vagy szederlekvár
  • tortabevonó


Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 170 fokra. Egy tálban összeállítom a tésztát, a porcukrot a tojások sárgájával alaposan összekeverem, hozzáteszem egyenként a sót, a vanília aromát, a citromhéjat és a vajat. Ezek után beleforgatom a lisztet a tésztába. 




Mikor elkészült, habzsákba töltöm és a sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomok a gyönyörű sárga masszából. Habzsák hiányában kiskanállal készítem a pici halmokat. 170 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig sütöm. Mikor elkészült, egymás mellé helyezem őket és a vízgőz fölött megolvasztott tortabevonóval megcsorgatom a tetejüket. Ha megdermedt rajta a csokoládé a nagymamám lekvárjával megkenem és összetapasztom a sütiket.

12/20/2012

Hókifli





Már alig van hátra 4 nap a legkedvesebb ünnepemig. Ma neki is látok a karácsonyi apró sütik összeállításának. Természetesen nem maradhat ki az imádott Hókifli, amit Márti mamám készített az ünnepekre. Én a házi szilvalekváron kívül a bejglihez felhasznált diós-mézes puszedlis, illetve mákos-almás töltelékkel szoktam készíteni.

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • csipet só
  • kis pohár tejföl
  • keményebb szilvalekvár
  • vaníliás cukor
  • porcukor


Elkészítés:

Egy tálban összeállítom a tésztát, a lisztet a vajjal összemorzsolom, hozzáteszem a sót és a tejfölt. Mikor elkészült a tésztagombóc, 20 percig pihentetem. Ezután félujjnyi vastagra nyújtom, kb. 6 cm átmérőjű kiszúróval köröket szúrok ki belőle. A nagymamám házi, keményebb állagú szilvalekvárjával töltöm, mindnek a közepébe teszek egy kiskanálnyit, a tésztaköröket óvatosan feltekerem és a széleket az ujjammal jól lenyomkodom, nehogy kifolyjon belőle a lekvár. 180 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig sütöm. Mikor elkészült, még forrón megforgatom a vaníliás porcukorban.

12/06/2012

Falusi meggyes pite


Ha vasárnap délelőtt, akkor suli...augusztusig. Csoporttársaim hasonlóképpen, mint én SÜTIRAJONGÓK. Örömmel vállalták is a "vájling tesztalany" szerepet, ami annyit tesz, hogy minden vasárnap reggel édes, sós harapnivalókkal lepem meg őket. Az egyetlen kritérium az ő részükről a házias jelleg, az én részemről az egyszerű, gyors elkészíthetőség volt, mert ugye mindenkinek jól esik reggel 9 órakor egy meleg pite, friss sajtos-tepertős pogácsa...és még sorolhatnám. Ezúttal kelt tészta alapú meggyes pitét készítettem, ami ugyan a kelesztés miatt nem mondható épp a leggyorsabb sütinek, de az íze....


Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 5 g cukor
  • 200 ml tej
  • 25 g friss élesztő
  • 20 dkg zsír
  • 3 tojás sárgája
  • csipet só
  • 1 üveg magozott meggy+leve
  • ízlés szerint cukor (nálam 3 evőkanálnyi)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:

A tésztát hasonlóképpen, mint a Csigatorta tésztáját elkészítem.  Felmelegítem a tejet, beleszórom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és félreteszem. Kb. 10 percig kelesztem meleg helyen. A lisztet egy nagy keverőtálba szitálom, hozzáadom a sót és összedolgozom a zsírral. A közepébe mélyedést nyomok, beleöntöm a tojás sárgákat, a megkelt élesztőt. A tésztát addig gyúrom, míg nem ragad, szükség esetén egy kevés lisztet adok hozzá. Visszateszem a tésztát a tálba és konyharuhával letakarva kb. 60 percig meleg helyen kelesztem, amíg a kétszeresére nő.  Nálam 3 evőkanálnyi cukrot elkevertem a meggybefőtt levével, illetve a pudingporral, majd felteszem főni. Folyamatos keverés mellett pudingot készítek belőle, amihez hozzáadom a magozott meggyet. Utána újra átgyúrom a tésztát, majd 2 gombócot formázok belőle. Kb. 30 percig meleg helyen pihentem tovább a sütit, és a sütőt 180-200 fokra előmelegítem. Mielőtt a sütőbe helyezném a tésztát, megszurkálom a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon. Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm.

12/04/2012

Csigatorta



Mamámtól isteni finom szilvalekvárt kaptam a hétvégén, ezért gondoltam sütök egy egyszerű és finom sütit a mai reggelihez a habos-fahéjas kakaó mellé. Sajnos mandula nem volt kéznél, de enélkül is elkészítettem. Nem is volt rossz döntés, mert a csigatorta fél óra alatt elfogyott.

Hozzávalók:
  • 375 g liszt
  • 5 g cukor
  • 125 ml tej
  • 30 g friss élesztő
  • 75 g margarin
  • 1 tojás
  • csipet só
  • fél üveg szilvalekvár
  • 100 g porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 100 g aprított mandula


Elkészítés:

Felmelegítem a tejet. A lisztet egy nagy keverőtálba szitálom, és a közepébe mélyedést nyomok. Belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok egy kicsit a langyos tejből, valamint az 1 teáskanál cukrot, majd a tálban lévő liszttel sűrű péppé keverem. Kb. 10 percig kelesztem meleg helyen. Felolvasztom a vajat, belekeverem a tejbe, majd hagyom langyosra hűlni. A maradék cukrot, a tojást, csipet sót és a langyos folyadékot apránként hozzáadom a tésztához, majd összedolgozom. A tésztát addig gyúrom, míg nem ragad, szükség esetén egy kevés lisztet adok hozzá. Visszateszem a tésztát a tálba és konyharuhával letakarva kb. 60 percig meleg helyen kelesztem, amíg a kétszeresére nő. Utána újra átgyúrom a tésztát. A sütőt 220 fokra melegítem elő és a tortaformát kivajazom. A tésztát téglalappá nyújtom és megkenem a szilvalekvárral, majd megszórom a felaprított mandulával. Feltekerem a szélesebb oldala felől, majd egyenlő darabokra vágom. A "csigákat" belefektetem a tortaformába és újabb 10 percig pihentetem. Kb. 45 percig sütöm, majd a porcukorból és citromléből összeállított mázzal meglocsolom a még forró torta tetejét.








12/01/2012

Mézeskalács





A karácsonyi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalácssütés. A kellemes illatot árasztó remekművek finom csemegék és egyben csodaszép díszek is. A mézeskalács formájának csak a képzeletünk szab határt, süthetjük ünnepekre, különleges alkalmakra, sőt hétköznapokra is.
Hozzávalók:
  • 75 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg vegyes virágméz
  • 15 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg vagy fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál szódabikarbóna


Elkészítés:


A lisztet, a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposan összekeverem. Ezután a virágmézben felolvasztom a margarint. Egy hőálló pohárban a mézet és a margarint egy kis lábas vizébe állítom, majd a vizet felforralom, és a mézet addig keverem, míg a margarin teljesen felolvad benne. A poharat a mikrohullámos sütőbe is be lehet tenni. A mézet ezután a fűszerekkel elkevert lisztre öntöm, beleütöm a tojásokat, és összegyúrom. A tésztának inkább lágynak kell lennie, mint keménynek, mivel a pihentetés alatt úgyis megkeményedik kicsit. A tálat lefedem és szobahőmérsékleten pihentetem legalább 1 napig. A pihentetés után kinyújtom a tésztát, ha szükséges adok hozzá lisztet és kiszúróformákkal különféle mintákat szaggatok ki belőle. A figurák sütés közben megduzzadnak, ezért a kiszaggatott figurákat egymástól kb. 1-2 cm távolságra helyezem el a sütőpapíron. A sütőt 150 fokra előmelegítem 10 percig. A sütési időt nem lehet percben meghatározni, a tészta színét figyelem, mikor már egyenletesen szép mézszínűek a sütemények kiveszem őket.


Díszítés, írókázás:


Hozzávalók:
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 15-20 dkg kristálycukor (ha van elektromos darálónk) vagy átszitált porcukor
  • kb. 8 csepp ecet

A kristálycukrot kis adagokban ledarálom elektromos darálón. Ha nincs darálónk, akkor a bolti porcukrot átszitálom legalább kétszer apró lyukú szűrőn. A tojásfehérjét felverem félig habverővel, majd kanalanként beledolgozom a porcukrot. Akkor jó a máz, ha a felemelt habverőről már csak egészen lassan folyik le. Ekkor hozzákeverem az ecetet, ami megakadályozza a cukor kikristályosodását.