Ha február, akkor farsangi bulik és fánkok minden mennyiségben. A szalagos farsangi fánk helyett, a képviselőfánk elkészítésével nyitottam meg az idei fánkszezont, melynek alapját TücsökBogár receptje adta.
Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojás
- 2,5 dl víz
- 25 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- só
- 1 felvert tojás a lekenéshez
Hozzávalók a sárgakrémhez:
- 6 tojás
- 4 csomag / 16 dkg vaníliás pudingpor
- 20 dkg kristálycukor
- 1 l tej
- 1 ek. vaníliás cukor
Hozzávalók a tejszínhabhoz:
- 5 dl tejszín
- 2 ek. vaníliás porcukor
- 2 csomag / 1,5 ek. habfixálópor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 210 fokra. Egy lábasban a tésztához felforralom a vizet a vajjal és egy csipetnyi sóval, majd állandó kevergetés mellett hozzáadom a lisztet. Továbbra is tűz fölött tartva addig keverem, amíg a tészta összeáll és elválik az edény falától. Ezután leveszem a tűzről és egyenként hozzákeverem a tojásokat (tojásonként 2-2 percig keverem). Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kis félgömb alakú halmokat nyomok habzsák segítségével ügyelve a megfelelő távolságra, mert sütés közben a fánkok három, négyszeresére nőnek. A gömbök tetejét vizes ujjal átsimítjuk, majd a felvert tojással lekenjük. Fontos, hogy ne folyjon le az oldalán, mert akkor a tészta nem fog tudni megkelni. A sütés megkezdése előtt a sütő aljába 2 db jégkockát dobok, vagy vizet spriccelek és behelyezem a fánkokat. Megvárom míg a tészta térfogata megháromszorozódik, majd a sütő hőfokát magasabb, 230 fokra emelve aranysárgára sütöm a fánkok tetejét. Az elkészült fánkokat kihűtöm, levágom a kalapjukat előkészítve a sárgakrémmel és a tejszínhabbal való megtöltéséhez.
A tojásfehérjét a cukor felével kemény habbá verem. A sárgáját a cukor másik felével, a vaníliás cukorral, a pudingporral és kevés tejjel csomómentesre keverem. Hozzáadom a többi tejet is és folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzöm. A tűzről levéve a krémbe forgatom a felvert tojásfehérje habot.
A tejszínt a vaníliás porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verem.
Csillagcsőrös habzsák segítségével az előkészített fánkokat megtöltöm először a sárgakrémmel, majd a tejszínhabbal. Utolsó simításként ráhelyezem a fánk kalapját és megszórom porcukorral a tetejét.
A tojásfehérjét a cukor felével kemény habbá verem. A sárgáját a cukor másik felével, a vaníliás cukorral, a pudingporral és kevés tejjel csomómentesre keverem. Hozzáadom a többi tejet is és folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzöm. A tűzről levéve a krémbe forgatom a felvert tojásfehérje habot.
A tejszínt a vaníliás porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verem.
Csillagcsőrös habzsák segítségével az előkészített fánkokat megtöltöm először a sárgakrémmel, majd a tejszínhabbal. Utolsó simításként ráhelyezem a fánk kalapját és megszórom porcukorral a tetejét.
Nagyon jó recept, érthető leírás,Én is így készítem ,finom süti. További sikereket kívánok,na és ilyen jó recepteket.
VálaszTörlésKöszi