Már alig van hátra 4 nap a legkedvesebb ünnepemig. Ma neki is látok a karácsonyi apró sütik összeállításának. Természetesen nem maradhat ki az imádott Hókifli, amit Márti mamám készített az ünnepekre. Én a házi szilvalekváron kívül a bejglihez felhasznált diós-mézes puszedlis, illetve mákos-almás töltelékkel szoktam készíteni.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- csipet só
- kis pohár tejföl
- keményebb szilvalekvár
- vaníliás cukor
- porcukor
Elkészítés:
Egy tálban összeállítom a tésztát, a lisztet a vajjal összemorzsolom, hozzáteszem a sót és a tejfölt. Mikor elkészült a tésztagombóc, 20 percig pihentetem. Ezután félujjnyi vastagra nyújtom, kb. 6 cm átmérőjű kiszúróval köröket szúrok ki belőle. A nagymamám házi, keményebb állagú szilvalekvárjával töltöm, mindnek a közepébe teszek egy kiskanálnyit, a tésztaköröket óvatosan feltekerem és a széleket az ujjammal jól lenyomkodom, nehogy kifolyjon belőle a lekvár. 180 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig sütöm. Mikor elkészült, még forrón megforgatom a vaníliás porcukorban.
Gyerekkori ;-)
VálaszTörlésSzép ünnepet kívánok!