A karácsonyi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalácssütés. A kellemes illatot árasztó remekművek finom csemegék és egyben csodaszép díszek is. A mézeskalács formájának csak a képzeletünk szab határt, süthetjük ünnepekre, különleges alkalmakra, sőt hétköznapokra is.
Hozzávalók:- 75 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg vegyes virágméz
- 15 dkg margarin
- 2 tojás
- 1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg vagy fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A lisztet, a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposan összekeverem. Ezután a virágmézben felolvasztom a margarint. Egy hőálló pohárban a mézet és a margarint egy kis lábas vizébe állítom, majd a vizet felforralom, és a mézet addig keverem, míg a margarin teljesen felolvad benne. A poharat a mikrohullámos sütőbe is be lehet tenni. A mézet ezután a fűszerekkel elkevert lisztre öntöm, beleütöm a tojásokat, és összegyúrom. A tésztának inkább lágynak kell lennie, mint keménynek, mivel a pihentetés alatt úgyis megkeményedik kicsit. A tálat lefedem és szobahőmérsékleten pihentetem legalább 1 napig. A pihentetés után kinyújtom a tésztát, ha szükséges adok hozzá lisztet és kiszúróformákkal különféle mintákat szaggatok ki belőle. A figurák sütés közben megduzzadnak, ezért a kiszaggatott figurákat egymástól kb. 1-2 cm távolságra helyezem el a sütőpapíron. A sütőt 150 fokra előmelegítem 10 percig. A sütési időt nem lehet percben meghatározni, a tészta színét figyelem, mikor már egyenletesen szép mézszínűek a sütemények kiveszem őket.
Díszítés, írókázás:
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- kb. 15-20 dkg kristálycukor (ha van elektromos darálónk) vagy átszitált porcukor
- kb. 8 csepp ecet
A kristálycukrot kis adagokban ledarálom elektromos darálón. Ha nincs darálónk, akkor a bolti porcukrot átszitálom legalább kétszer apró lyukú szűrőn. A tojásfehérjét felverem félig habverővel, majd kanalanként beledolgozom a porcukrot. Akkor jó a máz, ha a felemelt habverőről már csak egészen lassan folyik le. Ekkor hozzákeverem az ecetet, ami megakadályozza a cukor kikristályosodását.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése