Nincs karácsony zserbó nélkül, nálunk az édesapám nagy kedvence. A hagyományoson kívül készíthetjük a mákos, a mézes változatot.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 4 ek. porcukor
- 25 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 1 mk. szódabikarbóna
- csipet só
- 1 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 1 dkg élesztő
Elkészítés:
A hozzávalókból jól eldolgozott tésztát gyúrok, ezt 3 részre osztom, majd félreteszem pihentetni.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 25 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 üveg sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A diót a cukorral elkeverem, majd a tésztagombócokat vékony lappokká nyújtom. A sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezem az első lapot, megkenem a baracklekvár felével és megszórom a cukros dió ugyancsak felével, majd ráteszem a második tésztalapot. Erre kenem a sárgabarack lekvár és a dió másik felét és következik az utolsó tésztalap. Megszúrkálom villával, hogy a gőz távozni tudjon és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Egy tábla tortabevonót vízgőz fölött felolvasztok és megkenem vele a sütemény tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése