Ez a kalács az egyik kedvencem (a Mogyorós-marcipános fonat mellett). Limara habcsókos kalácsa egyszerűen isteni, a habcsók tölteléket különböző "plusz kiegészítőkkel" szoktam feltúrbózni: hol mandulával, hol csokoládéval, hol vörösáfonyával, hol aszalt szilvával.....és még sorolhatnám. A legjobb, amikor a kalács külső részén ropog a hab, viszont a tészta belsejében krémesen olvad el az ember szájában a puha, meleg tészta mellett.
Hozzávalók a tésztához:
- 600 g liszt
- 50 g cukor
- 3/4 tk. só
- 2 dkg friss élesztő
- 180 ml tej
- 60 ml víz
- 100 g olvasztott vaj
- 3 db tojássárgája
Hozzávalók a habcsókhoz:
- 3 nagy tojás fehérje
- csipet só
- 1 tk. vanília eszencia
- 100 g cukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- csokoládépor vagy kakaópor
- őrőlt dió
A tésztát összeállítom, dagasztom és utána kétszeresére kelesztem. Lisztezett felületen ketté vettem a megkelt tésztát. Egy-egy sütőpapíron külön-külön kinyújtottam őket téglalap formára, kb. 2 mm vastagra. Az első tésztára kentem a hab felét, majd megszórtam jó vastagon csokoládéporral. A tésztát feltekertem, mint a beiglit, majd hosszában egy éles késsel ketté hasítottam. Kifordítottam a két fél tésztát, hogy a vágott felük legyen felfelé, majd összetekertem őket, ügyelve, hogy a vágás végig felül maradjon. A maradék habba óvatosan beleforgattam 3-4 púpozott evőkanál őrőlt diót és egy citrom reszelt héját, majd ezt kentem a másik kinyújtott tésztára. Ugyanúgy feltekertem, ketté hasítottam, megcsavartam, majd a sütőpapír segítségével átemeltem egy nagy tepsire. A két tekercs elfér egymás mellett. Hagytam kb. 30 percig, hogy ismét megkeljenek, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 20-25 percig őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése