12/29/2012

Zserbó



Nincs karácsony zserbó nélkül, nálunk az édesapám nagy kedvence. A hagyományoson kívül készíthetjük a mákos, a mézes változatot.

Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 4 ek. porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 1 dkg élesztő

Elkészítés:

A hozzávalókból jól eldolgozott tésztát gyúrok, ezt 3 részre osztom, majd félreteszem pihentetni.


Hozzávalók a töltelékhez:
  • 30 dkg darált dió
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 üveg sárgabarack lekvár

Elkészítés:

A diót a cukorral elkeverem, majd a tésztagombócokat vékony lappokká nyújtom. A sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezem az első lapot, megkenem a baracklekvár felével és megszórom a cukros dió ugyancsak felével, majd ráteszem a második tésztalapot. Erre kenem a sárgabarack lekvár és a dió másik felét és következik az utolsó tésztalap. Megszúrkálom villával, hogy a gőz távozni tudjon és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Egy tábla tortabevonót vízgőz fölött felolvasztok és megkenem vele a sütemény tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése